KLAUZULA INFORMACYJNA

 

Monitoring wizyjny obiektów Banku

 

Informujemy, że Bank prowadzi szczególny nadzór nad terenem Banku oraz terenem wokół Banku w postaci środków technicznych umożliwiających rejestrację obrazu (monitoring wizyjny). Budynki, pomieszczenia i teren objęty monitoringiem wizyjnym został oznaczony w sposób widoczny i czytelny, za pomocą odpowiednich znaków.

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Europy (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu dalej zwanym RODO informujemy:


I. Administrator Danych Osobowych


Administratorem systemu monitoringu i Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Bank Spółdzielczy w Ustce z siedzibą w Ustce, ul. Marynarki Polskiej 38, 76 – 270 Ustka, tel. 59 815 600, e-mail: bsustka@bsustka.pl

 

II. Inspektor Ochrony Danych

 

Administrator wyznaczył inspektora ochrony danych, z którym można się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych pisząc na adres poczty elektronicznej: iod@bsustka.pl lub pisemnie na adres administratora.


III. Cele i podstawy przetwarzania danych osobowych


Przetwarzanie danych osobowych w ramach stosowania monitoringu wizyjnego odbywa się:

1) w celu ochrony wartości pieniężnych, na podstawie przepisów prawa tj. Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać ochrona wartości pieniężnych przechowywanych i transportowanych przez przedsiębiorców i inne jednostki organizacyjne (Dz.U. 2010 nr 166 poz. 1128), a także z zasad wynikających z Planów Ochrony Banku tworzonych przez Bank na podstawie zapisów Ustawy z dnia 22 sierpnia 1997 r. o ochronie osób i mienia, w celu zapewnienia bezpieczeństwa Pracowników, Klientów, ochrony mienia oraz


2) w celu ochrony żywotnych interesów zarówno pracowników, jak i Klientów Banku, jako materiał dowodowy w zakresie realizacji usług bankowych, w tym operacji w kasach i bankomatach, zgodnie z RODO artykuł 6 ust, 1 pkt. d.


IV. Okres przechowywania zapisów z nagrań monitoringu wizyjnego


Nagrania obrazu Bank przechowywane są zgodnie z warunkami opisanymi w Planie Ochrony Banku uzgodnionym z Komendantem Wojewódzkim Policji oraz przedstawicielem Delegatury ABW Planami Ochrony Banku.


V. Obowiązek rejestrowania danych osobowych:


Do realizacji ochrony z wykorzystaniem monitoringu Bank jest zobligowany w/w literą prawa, z którego także wynika obowiązek uzgadniania w/w Planów Ochrony Banku. Tym samym poddanie się rejestracji wizerunku także jest obowiązkowe.


VI. Odbiorcy danych


Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych zarejestrowanych w formie obrazu wizyjnego będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa oraz podmioty, którym Bank powierza przetwarzanie danych w drodze umowy powierzenia przetwarzania (np. firmy dokonujące przeglądów i konserwacji systemów i sprzętu do monitoringu wizyjnego).


VII. Prawa osób rejestrowanych wynikające z RODO


Osobom zarejestrowanym przez system monitoringu przysługuje prawo żądania dostępu do nagrań o ile realizacja tego prawa będzie zgodna z przepisami prawa i nie naruszy praw innych osób oraz będą istniały techniczne możliwości ich realizacji.
Pragniemy jednak poinformować, iż na podstawie samego zapisu monitoringu Administrator Danych nie jest w stanie zidentyfikować każdej osoby, co oznacza, iż zachodzi przetwarzanie nie wymagające identyfikacji (artykuł 11 RODO) i w tych przypadkach nie mają zastosowania zapisy artykułów 15-20 RODO, które mówią o prawach osoby, której dane dotyczą


VIII. Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego


Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO.

Script logo